Kuka voi lähteä?

Jos olet iältäsi 13-18 -vuotias ja käyt Suomessa koulua, voit hakea vaihto-oppilaaksi Kanadaan.Suositut koulupiirimme täyttyvät nopeasti, aloita Kanadan jaksosi suunnittelu ajoissa! Edustamamme koulupiirit Nova Scotiassa ja Winnipegissä ovat suosittuja joustavuutensa ja monipuolisen tarjontansa takia.Koulupaikat voivat olla täynnä jo seitsemän kuukautta ennen lukukauden alkua, joten mitä aikaisemmin aloitat Kanadan opintojakson suunnittelun, sen paremmat mahdollisuudet sinulla on päästä toivomallesi alueelle.Suosittu kohdemaa
Minne mennä?
Haluaisitko kokea suurkaupunkielämää?
Valitse 750 000 asukkaan Winnipeg.
Tai valitse Kanadan eteläisin provinssi
Lähde idylliseen Nova Scotiaan.
Kokoa lista omista unelmakohteistasi ja tutustu vaihto-oppilaiden kertomuksiin. Suosikit -listan ja Webinaarit-sivun saat käyttöösi kun avaat tilin Mirlon sivustolla.
Käyttäjätilin avaaminen sivuillamme ei velvoita ostamaan mitään. Mirlo ei lähetä mainosviestejä käyttäjätilie haltijoille. ♥

Milloin lähdetään?

Syyslukukaudella
Lukuvuodeksi Kanadaan lähdetään elokuun lopussa tai syyskuun ensimmäisellä viikolla. Suomeen paluu on seuraavan vuoden kesäkuun loppupuolella.Syyslukukaudeksi Kanadaan lähteneet oppilaat palaavat Suomeen tammikuussa.
Kevätlukukaudella
Jos lähdet Kanadaan kevätlukukaudeksi, on lähtösi tammi-helmikuun vaihteessa ja paluu kesäkuun lopussa.Voit lähteä Kanadaan myös kolmeksi kuukaudeksi.
Kanadalainen koulu
Paljon tekemistä
Vaihto-oppilaana kanadalaisessa koulussa ei tule tylsää! Tekemistä löytyy jääkiekosta ja tanssista peli- ja tiedekerhoihin.
Helposti mukaan
Kansainvälisille oppilaille järjestetyn toiminnan avulla tutustut nopeasti ympäristöösi ja muihin nuoriin.
Kanadassa oppilaille pyritään tekemään mahdollisimman pitkälle oppilaan omia tarpeita vastaava kurssisuunnitelma. Valmistellessasi hakemusta koululle kerrot oppiaine-, harrastus- ja urheilutoiveistasi ja sinulle etsitään paikka koulussa, joka mahdollisimman hyvin vastaa toiveitasi.
Koulun alkaessa
Aloittaessasi koulun Kanadassa teet ensin englannin- tai ranskankielen tasotestin, jonka perusteella lopulliset kurssivalinnat määräytyvät. Yhden lukuvuoden aikana opiskelet kuudesta kahdeksaan eri oppiainetta, joista kolme tai neljä on pakollisia.
Kanadassa oppilaiden sosiaalisen kehityksen tukeminen on myös tärkeätä ja siksi kouluissa on tarjolla paljon harrastustoimintaa ja urheilua. Sinulle vaihto-oppilaana tämä tarjoaa loistotilaisuuden tutustua kanadalaisiin nuoriin.
Opetussuunnitelma
Kanadassa ei ole yhtenäistä kansallista opetussuunnitelmaa ja jokainen aluehallinto vastaa oman provinssinsa tai territorionsa opetuksesta. Provinssien opetussuunnitelmat heijastavat alueiden kulttuuria ja historiaa. Koulujen tulee noudattaa oman provinssin opetussuunnitelmaa ja opettajina voivat toimia vain pätevät, provinssin hallinnon hyväksymät, opettajat.
Jotkin asiat ovat yhteisiä kaikille kanadalaisille kouluille. Kaikissa kouluissa pakollisina oppiaineina on englantia, ranskaa (tai molempia), matematiikkaa, luonnontieteitä, yhteiskuntaoppia, historiaa, maantietoa ja liikuntaa. Kaikissa provinsseisssa on mahdollista opiskella englanniksi tai ranskaksi.
Opinnot vaihto-oppilaana Kanadassa
Sinulla on pakollisena ainakin yksi englanninkielen kurssi, muut oppiaineet määräytyvät sen mukaan missä provinssissa ja millä luokka-asteella olet. Tavallisimpia oppiaineita ovat vieraat kielet, historia, maantieto, luonnontieteet, kuvaamataide, musiikki, tanssi, valokuvaus, teatteritaiteet, elokuvan teko, kaupalliset aineet, tietokoneohjelmointi, animaatiot, graafinen suunnittelu, tekninen työ, tekstiilityö ja kotitalous.
Opetusryhmässäsi Kanadassa tulee todennäköisesti olemaan oppilaita monista eri etnisistä, uskonnollisista ja muista taustoista. Näin kaikki ryhmän oppilaat, sinä mukaan lukien, saa oppia myös maailmankansalaisuuden taitoja, suvaitsevaisuutta ja kunnioitusta erilaisuutta kohtaan.
Sinulle voi olla uutta opetuksessa käytettävät osallistavat tekniikat esim. roolipelit, ryhmätyöt, luokkaretket ja luovat tehtävät. Tehtävien tarkoituksena on antaa sinulle ja muille oppilaille uusia näkökulmia sekä rohkaista teitä kriittiseen ja luovaan ajatteluun.
Koulupäiväsi tulee kestämään viidestä kuuteen tuntiin, jonka jälkeen on harrastusten ja urheilun vuoro.

Isäntäperheesi

Ystävällisiä ihmisiä
Ystävällisyyden lisäksi kanadalaiset tunnetaan myös avomielisyydestä ja suvaitsevaisuudesta.
Hyvin valmistautuneita
Isäntäperhettäsi on valmistettu ottamaan sinut vastaan.
Kanadalainen isäntäperhe
Isäntäperheesi on vaihto-oppilaana ollessasi tärkein tukesi. He huolehtivat siitä, että saat kolme ateriaa päivässä (koululounaaksi saat eväspaketin), sinulla on huone ja isäntäperheen kanssa pääset harjoittamaan englannin- ja/tai ranskankielen taitojasi.He ovat valmistautuneita auttamaan sinua paitsi arjen, myös kouluun liittyvissä asioissa.
Turvallista asumista
Kanadalainen isäntäperheesi saa pientä korvausta majoittamisestasi ja tällä he kattavat tulosi myötä kohonneita kustannuksia. Vanhempasi Suomessa voivat olla rauhassa sillä isäntäperheesi hakemus, koti ja taustat on tutkittu. Paikallinen kulttuuri ja tavat ovat heille tuttuja ja perheessä on äidinkielenään englantia ja/tai ranskaa puhuvia henkilöitä. Sinut on valittu heille koska hakemuksesi vastaa ainakin joiltain osin heidän hakemustaan.Isäntäperheesi on sitoutunut ottamaan sinut vastaan perheenjäsenenä. Voit odottaa isäntäperheesi olevan helposti lähestyttävän mutta tulet varmasti myös kohtaamaan tapoja, tottumuksia ja sääntöjä, jotka ovat sinulle uusia. Kotitöihin osallistuminen saattaa kuulostaa tylsältä nyt mutta vaihto-oppilaana ollessasi huomaat tämän olevan tehokkaan tavan tulla osaksi isäntäperheesi arkielämää.Isäntäperheesi tulee tekemään parhaansa, että viihtyisit. He ovat innoissaan tulostasi ja kyselevät sinulta alussa kaikenlaista saadakseen sinut kotiutumaan ja oppiakseen tuntemaan sinut. Pian huomaatkin tottuvasi kanadalaiseen elämääsi.
Vaihto-oppilaan apu
Laaja tukiverkosto
Isäntäperheesi lisäksi sinulla on aikuisia tukihenkilöitä koulussa ja sen ulkopuolella.
Säännöllisiä tapaamisia
Tapaat tukihenkilöitäsi usein erilaisissa tapahtumissa.
Tukiverkosto
Vaihtojaksosi järjestelyt Kanadassa alkavat jo kauan ennen saapumistasi Kanadaan. Koulupiirin kansainvälisestä ohjelmasta vastaava toimisto etsii sinulle sopivan koulupaikan ja kotimajoituskoordinaattori valitsee sinulle sopivan isäntäperheen.
Isäntäperheen lisäksi tukenasi ovat kanadalainen huoltaja (isäntäperheen ulkopuolinen aikuinen), kansainvälisyyskoordinaattori ja kotimajoituskoordinaattori.
Kaikki tukihenkilösi voivat auttaa sinua kaikissa vaihtojaksoosi liittyvissä kysymyksissä, liittyivät kysymyksesi sitten isäntäperheeseen, kouluun, terveyteen tai oleskelulupaan.
Kanadalaisten tukihenkilöiden lisäksi sinulla on tukihenkilö Suomessa, joka on myös vanhempiesi lähin yhteyshenkilö vaihto-oppilasjaksosi ajan.
Vaihto-oppilasseikkailusi Kanadassa päättyy aikanaan ja kanadalainen henkilöstö auttaa sinua myös valmistautumaan kotiinpaluuta varten.
Tervetulovalmennus
Saavuttuasi Kanadaan osallistut tervetulovalmennukseen. Tämän valmennuksen vetää joko kansainvälinen koordinaattori tai koulun kansainvälisten oppilaiden yhteysopettaja.
Valmentautumisen aikana saat tietoa koulustasi, kursseista, isäntäperheessä asumisesta, paikallisista sosiaalisista normeista, sairausvakuutuksesta, pankkiasioista ja keinoista miten tulet osalliseksi koulun yhteisöä.
Valvottua toimintaa
Mirlon edustamat koulupiirit kuuluvat The Canadian Association of Public Schools-International -järjestöön (CAPS-I). CAPS-I on julkisten koulujen voittoa tavoittelematon järjestö. CAPS-I edistää kansainvälisten vaihto-oppilaiden ohjelmia kanadalaisissa julkisissa kouluissa.
CAPS-I:n jäsenet katsovat, että kansainväliset oppilaat kanadalaisissa kouluissa täydentävät koulujen monikulttuurisuutta ja luovat uusia mahdollisuuksia kansainvälisten suhteiden solmimiseen.
CAPS-I koulut sitoutuvat
1. Rekrytoimaan asiantuntevaa ja ymmärtäväistä henkilöstöä auttamaan kansainvälisiä oppilaita ja huolehtimaan siitä, että kansainväliset oppilaat saavat opiskella kursseilla, jotka vastaavat heidän kielitaitoaan, kiinnostuksen kohteitaan ja tavoitteitaan.
2. Pitämään lukukausi- , isäntäperhe- ja vakuutusmaksut kohtuullisina.
3. Huolellisesti valitsemaan tarkistetut isäntäperheet, jotka ovat vieraanvaraisia, ymmärtäväisiä ja tarjoavat oppilaille mahdollisuuden kehittää edelleen englannin tai ranskan keskustelutaitoja.
4. Ottamaan vastaan oppilaita monista eri maista ympäri maailmaa diversiteetin säilyttämiseksi.
5. Työskentelemään tarkoin valikoitujen edustajien kanssa oppilaiden kotimaissa.
Valvontaa myös provinssitasolla
Kaikilla kanadalaisilla kouluilla ei ole lupaa vastaanottaa ulkomaalaisia oppilaita. Ne koulupiirit ja koulut, joilla tämä lupa on, ovat täyttäneet provinssin vaatimukset opetuksen ja oppilastuen järjestämisestä kansainvälisille oppilaille.
