Yhdysvallat

Voit lähteä vaihto-oppilaaksi Amerikkaan perinteisen ohjelman kautta jos olet Suomessa koulussa ja iältäsi 15-18 -vuotias. Saapumispäivänäsi Yhdysvaltoihin sinun tulee olla iältäsi vähintään 15 -vuotias ja korkeintaan 18.5 -vuotias.Toiseksi, keskiarvosi on ainakin 7 (lukio) tai 2.5 (ammattikoulu) eikä sinulla ole hylättyjä tai heikkoja (lukio 5, ammattikoulu 1) arvosanoja.Kolmanneksi, terveydentilasi tulee olla hyvä.

Aluetoiveet


Perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa vaihto-oppilaiden asuinpaikkoihin vaikuttaa eniten se, mistä päin USA:ta tulee isäntäperheitä mukaan ohjelmaan.  Aluevalintaa ei ole pakko tehdä sillä se, kenen luona asut on tärkeämpää kuin se missä päin Yhdysvaltoja asut.

Järjestömme Yhdysvalloissa ymmärtää, että joillekin oppilaille aluevalinnan mahdollisuus on tärkeä ja siksi voit, jos haluat, esittää toiveen asuinalueesi suhteen. Suosituille alueille tulee paljon toiveita, joten kannattaa olla nopea!

Aluevalinnat

Alla näet millaisia aluetoiveita voit tehdä. Voit valita yhden osavaltion, kaupungin tai alueen, jonne haluaisit lähteä vaihto-oppilaaksi. Lisäksi voit valita kaksi muuta aluetta kakkos- ja kolmostoiveiksi. Koska vapaaehtoisten isäntäperheiden sijaintiin on vaikea vaikuttaa, rajoitetaan toiveita esittäneiden oppilaiden määrää.

Järjestö Yhdysvalloissa etsii sinulle paikkaa toivomaltasi alueelta. Toiveen toteutumista ei taata siltä varalta, ettei toivomaltasi alueelta löytyisi sinulle sopivaa isäntäperhettä. Jos sinun kohdallasi kävisi näin, saat luonnollisesti siinä tapauksessa alennusta vaihto-oppilasohjelmasi hinnasta.Mikäli haluat esittää aluetoiveen, kannattaa vaihto-oppilasohjelman suunnittelu aloittaa ajoissa, mielellään jo vuosi ennen lähtöä.

Lämpimät osavaltiot (Warm States)

Voit valita yhden osavaltion kartan vihreällä merkityistä 11 osavaltioista.Jos yleensä vain haluat lämpimälle alueelle, toivo alueeksesi “Lämpimät osavaltiot” ja silloin sinulle  etsitään paikkaa seuraavien osavaltioiden alueelta: Alabama, Arkansas, Arizona, Florida, Georgia, Kalifornia, Louisiana, Mississippi, New Mexico, Nevada ja Texas.  Lue lisää täältä.

Osavaltiovalinta (State)

Voit toivoa vaihto-oppilaspaikkaa yhdestä seuraavista osavaltioista: Alabama, Alaska, Arizona, Arkansas, Colorado, Florida, Georgia, Havaiji, Idaho, Illinois,  Indiana, Iowa, Kalifornia, Kansas, Kentucky, Louisiana, Michigan, Minnesota, Mississippi, Missouri, Montana, Nebraska, Nevada, New Mexico, Ohio, Oklahoma, Oregon, Pennsylvania, Texas, Virginia, Washington, Wisconsin, West Virginia ja Wyoming.

Itäinen tai läntinen USA

Voit valita myös laajemman alueen esim. itäisen USA:n (kartalla vaaleanvihreä alue) tai läntisen USA:n (kartan tummanvihreä alue).

Itäalue 1-5 ja Länsialue 1-5

Itäinen ja Läntinen USA on vielä jaettu kukin viiteen alueeseen. Jos haluat itäistä tai läntistä USA:ta pienemmän alueen, valitse yksi seuraavista:

  • Itä 1 (East 1) Connecticut, Massachusetts, Maine, Michigan, New Hampshire, New York, Pennsylvania, Rhode Island ja Vermont. 
  • Itä 2 (East 2) Delaware, Indiana, Maryland, New Jersey, Ohio, Washington D.C. ja West Virginia. 
  • Itä 3 (East 3) Georgia, Kentucky, North Carolina, South Carolina, Tennessee ja Virginia.
  • Itä 4 (East 4) Alabama, Florida, Louisiana ja Mississippi. 
  • Itä 5 (East 5) Illinois, Iowa, Minnesota ja Wisconsin.
  • Länsi 1 (West 1) Alaska, Havaiji, Oregon ja Washington.
  • Länsi 2 (West 2) Arizona, Kalifornia, Nevada ja New Mexico. 
  • Länsi 3 (West 3) Idaho, Montana, North Dakota, South Dakota, Utah ja Wyoming. 
  • Länsi 4 (West 4) Colorado, Kansas, Missouri ja Nebraska.
  • Länsi 5 (West 5) Arkansas, Oklahoma ja Texas. 

Lue lisää osavaltio- ja aluevalinnoista täällä.

Suurkaupunkialue (Metropolitan Area) 

Voit toivoa yhtä seuraavista suurkaupunkialueista: Atlanta, Indianapolis, Kansas City, Madison, Milwaukee, Oklahoma City, Phoenix, Portland, St.Louis, Houston, Denver, Las Vegas, Dallas, Tulsa ja Seattle.

Yli 30 000 asukkaan kaupunki 

Jos suurkaupunkialueet eivät kiinnosta mutta haluaisit silti paremmat mahdollisuudet päästä kaupunkimaiseen ympäristöön, valitse silloin toiveeksesi “Yli 30 000 asukkaan kaupunki”.Lue lisää kaupunkitoiveista täällä.

Lue lisää

Koulutoiveet

Perinteisen vaihto-oppilasohjelman diplomaattisen luonteen ja viranomaissäännösten takia tarkkoja toivomuksia koulujen sijainnin ja tarjonnan suhteen ei voi tehdä. Koulupaikkasi määräytyy sen mukaan missä isäntäperheesi asuu ja mikä koulu alueella myöntää vaihto-oppilaspaikan.

Voit toivoa sijoitusta sellaiseen kouluun, joka on luokiteltu amerikkalaisten high schoolien parhaimpaan kymmenykseen. Luokittelu on tehty U.S. Newsin toimesta ja perustuu Yhdysvaltain opetusministeriön tietoihin. 

Toive paikasta korkeatasoisessa koulussa tarkoittaa, että sinulle haetaan isäntäperhettä n.1800 parhaimman julkisen koulun alueelta. Lisämaksullisen koulutoiveen lisäksi et voi esittää aluetoiveita tai toivoa muita erityisjärjestelyjä esim. terveydellisistä syistä. Myöskään koulun oppiaineiden ja harrastusten suhteen et voi esittää toiveita.

Isäntäperhe

Järjestöllämme Yhdysvalloissa on isäntäperheitä ympäri maata. Isäntäperheet edustavat monenlaisia taustoja ja kokoonpanoja, yhteistä heille on kiinnostus muita kulttuureja kohtaan.

Perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa olevat isäntäperheet eivät saa rahaa vaihto-oppilaan majoittamisesta. Aitoon kulttuurivaihdon henkeen isäntäperhe tarjoaa sinulle kodin Yhdysvalloissa ja sinä  puolestasi tuot pienen palan Suomea isäntäperheen arkipäivään.

Isäntäperheesi on valinnut sinut vaihto-oppilaakseen ja sitoutunut huolehtimaan sinusta. Voit olla varma siitä, että he haluavat sinun olevan osa omaa elämäänsä ja tekevät parhaansa, jotta viihtyisit heidän luonaan.

Isäntäperheessä asuminen

Ensimmäisten parin-kolmen kuukauden aikana tulet viettämään paljon aikaa isäntäperheesi kanssa. Monet mukavat vaihto-oppilasmuistot syntyvät juuri näiden kuukausien aikana kun koet amerikkalaisia asioita ensimmäistä kertaa.

Isäntäperheille uuden perheenjäsenen saapuminen Suomesta on iso asia ja heitä jännittää kovasti miten tulet sopeutumaan heidän elämäänsä. Alussa sinulta varmasti kysytään pidätkö shoppailusta ja kysellään mitä olet tottunut syömään, mitä jalkapallojokkuetta kannatat tai mitä TV-sarjaa seuraat. Amerikkalaiset ovat puheliaita ja ensi alkuun voi olla vaikea seurata isäntäperheesi jutustelua mutta viettämällä aikaa heidän kanssaan arkikielestä tulee sinulle pian tuttua.

Vieraasta perheenjäseneksi

Vaihto-oppilaana sinun odotetaan tekevän parhaasi sopeutuaksesi isäntäperheesi elämään. Todennäköisesti sinun odotetaan osallistuvan kotiaskareisiin, ehkä jopa enemmän kuin mihin olet kotonasi Suomessa tottunut. Kotiaskareisiin ja perheen harrastuksiin osallistumalla pääset luontevasti osalliseksi perheen elämää.

Yhteisten arjen kokemusten kautta rakennatte yhteistä luottamusta ja sinä tiedät, että isäntäperheesi on tukenasi.

Lue lisää

Opinnot ja harrastukset

Isäntäkoulusi määrittelee sen, mille kursseille voit osallistua. Yleensä vaihto-oppilaat saavat valita kurssejaan melko vapaasti, kunhan opiskelet vähintään englanninkieltä ja Amerikan historiaa. Se, missä päin Yhdysvaltoja asut yhtä lailla kuin tekemäsi kurssivalinnat vaikuttavat siihen, miltä lukujärjestyksesi näyttää.

Amerikkalainen koulu on alueen nuorten toiminnan keskus. Sinulle voi olla uutta se, että sinunkin odotetaan osallistuvan koulun harrastuksiin tai joukkueisiin. Tässä on tilaisuutesi kokeilla uusia harrastuksia ja samalla tutustua muihin nuoriin!

Vaihto-oppilaan kurssivalinnat

Kun menet amerikkalaiseen kouluusi ensimmäistä kertaa, valitset kurssit yhdessä opinto-ohjaajan, School Counselorin, kanssa. Hän haluaa nähdä myös edellisen lukuvuoden suomalaiset arvosanasi.

Amerikkalainen opo kyselee englanninkielen taidostasi ja hän on voinut suunnitella lukujärjestystäkin sinulle ennen koululle saapumistasi. Sinun kannattaa tutustua koulusi kurssitarjontaan ennen Suomesta lähtöäsi, useimmiten nämä tiedot löytyvät koulujen kotisivuilta.

Koulut mielellään antavat vaihto-oppilaiden osallistua lähes kaikille kursseille mutta joidenkin suosittujen kurssien kohdalla voi käydä niin, että vaihto-oppilas ei mahdu mukaan.

Amerikkalaisessa koulussa opettajat ovat oppilaiden saatavilla. Jos joku oppiaine tuntuisi hankalalta, saat varmasti apua kun kerrot opettajallesi asiasta. Vaihto-oppilaana et voi hyödyntää koulun järjestämää tukiopetusta mutta apua saatat saada helpompien tehtävien tai oppilastutorin avulla. Ja jos oppiaine on sinulle liian vaikea, saat varmasti vaihtaa kurssin toiseen.

Vaihto-oppilaan harrastukset

Kysy amerikkalaiselta opoltasi heti ensimmäisenä koulupäivänä kaikista mahdollista joukkueista ja kerhoista, joihin voisit ilmoittautua. Myös isäntäperheeltäsi voit kysyä koulun joukkue- ja harrastustarjonnasta jo ennen Suomesta lähtöä.

Joukkue- ja harrastustoiminnan myötä pääset tutustumaan muihin nuoriin ja pääset rakentamaan kaveripiiriäsi. Ja mikään ei ole sen amerikkalaisempaa kuin olla mukana koulun joukkueissa ja kerhoissa!

Senioriluokka

Senioriluokalle pääseminen on monen vaihto-oppilaan toive. Jos koulun mielestä akateeminen osaamisesi riittää pääset senioriluokalle.

Valmistujaisissa kouluvuoden päättyessä sinulle saatetaan antaa Certificate of Attendance varsinaisen high school diploman, amerikkalaisen YO-todistuksen, sijaan.

Vaihto-oppilas ja kilpaurheilu

Jos olet kilpaurheilija ja haluat jatkaa lajisi harjoittelua Yhdysvalloissa, sinun on hyvä tietää, että perinteisessä vaihto-oppilasohjelmassa koulut eivät saa ottaa vastaan vaihto-oppilaita sen perusteella mitä urheilulajeja oppilaat harrastavat ja millä tasolla. Et voi siis toivoa, että etsisimme sinulle sellaisen koulun, jossa pääsisit omaa lajiasi harjoittamaan.

Koska englanninkielisessä hakemuksessasi kerrot harrastuksistasi, on hyvin mahdollista, että pääset kouluun jossa on oman lajisi joukkue. Varaudu kuitenkin siihen, että vaihto-oppilaana et useimmissa osavaltioissa saa kilpailulupaa. Tämä tarkoittaa käytännössä sitä, että vaikka olisit koulun edustusjoukkueen harjoituksissa mukana et saa osallistua koulujen ja piirien välisiin kilpailuihin ja otteluihin.

Jos haluat varmuuden siitä, että vaihto-oppilaana ollessasi pääset harjoittelemaan ja kilpailemaan omassa lajissasi, voi koulumaksullinen ohjelma olla sinulle parempi vaihtoehto.

Lue lisää